Zo kies je als ondernemer het juiste online boekhoudprogramma

2022-10-30
Boekhoudprogramma-vergelijken.com | Alex de Vries

De boekhouding is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Voor veel ondernemers is het alleen niet het favoriete onderdeel. Zij besteden hun tijd liever aan andere taken, zoals contacten onderhouden met klanten of het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten. Daarom is het belangrijk dat de boekhouding efficiënt gedaan kan worden. Een eenvoudig boekhoudprogramma kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn heel wat verschillende online boekhoudprogramma’s op de markt. Vaak zijn er overeenkomsten tussen de diverse programma’s, maar ook opvallende verschillen. Online boekhoudprogramma’s vergelijken is dan ook zeker de moeite waard. Bedenk daarvoor eerst aan welke eisen het boekhoudprogramma wat jou betreft moet voldoen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat het programma veel uitbreidingsmogelijkheden biedt? Deze optie is vaak vooral interessant voor Mkb’ers met personeel. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om de urenregistratie in het boekhoudprogramma te doen, waardoor je alle administratie overzichtelijk in één systeem hebt. Voor een ZZP’er is zo’n uitbreiding minder interessant. Wel kan het voor een zelfstandige zonder personeel interessant zijn om bijvoorbeeld de bankrekening te kunnen koppelen aan het boekhoudprogramma. De bij- en afschrijvingen kunnen dan snel verwerkt worden in de administratie, zonder dat je zelf nog gegevens hoeft in te voeren. Dit kan dus veel tijd schelen.

Kosten besparen

Een online boekhoudprogramma biedt dus interessante mogelijkheden. Inmiddels zijn de programma’s zelfs al zo geavanceerd, dat in sommige gevallen een accountant niet langer nodig is. De taak van de accountant, om orde te scheppen in die chaos van facturen, dossiers en andere zaken, wordt dan namelijk overgenomen door het online boekhoudprogramma. Hoewel ook zo’n programma in eerste instantie een investering zal vragen, is de kans hierdoor groot dat je deze kosten snel weer terugverdient. Let er daarbij wel op dat je niet gaat betalen voor allerlei functies die je in de praktijk nooit gebruikt. Zoek dus van tevoren goed uit welke opties voor jou nuttig zijn. Zo vind je het online boekhoudprogramma dat het beste bij jouw onderneming past.