Food, Recepten

Gebakken champignons met sojasaus en balsamico

gebakken champignons

Had je me enkele jaren geleden verteld dat champignons één van mijn favoriete groente gingen worden dan had ik er wel even om gelachen. Ik kon echt balen als er champignons aan spaghettisaus of andere gerechten werden toegevoegd. Vreselijk vond ik ze!

Maar toen ik met mijn vriend ging samenwonen introduceerde hij mij aan gebakken champignons. En wat vond ik die lekker! Zijn recept heb ik een beetje aangepast en ondertussen zijn gebakken champignons met sojasaus en balsamico een klassieker geworden in onze keuken, zowel als bijgerecht, aperitiefhapje of om toe te voegen aan een lekker wokgerecht. Smullen maar!

RECEPT: Gebakken champignons met sojasaus en balsamico

Wat heb je allemaal nodig?

Portie voor 2 personen

  • 250 gram champignons
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels sojasaus (vb. glutenvrije sojasaus van Kikkoman)
  • 2 teentjes look
  • een handvol fijngesneden pijpajuin
  • ½ theelepel fijngehakte tijm
  • zout en peper naar smaak

gebakken champignons

Hoe ga je aan de slag?

Stap 1

Verhit een pan op een middelhoog vuur. En voeg er de olijfolie, balsamicoazijn, sojasaus en tijm aan toe. Snij de teentjes look fijn (ik haal er altijd de kiempjes uit) en voeg deze toe aan de pan.

Stap 2

Maak ondertussen de champignons schoon (doe ik altijd door er even over te wrijven met een stukje keukenpapier) en snij de steeltjes eraf. Bak de champignons gedurende 15 à 20 min op een middelhoog vuur en overgiet af en toe met het jus van de pan. Snij een stronkje pijpajuin in kleine ringetjes en voeg deze pas toe wanneer de champignons zacht zijn. Laat tenslotte nog 2 min sudderen en klaar!