Desserts, Food, Recepten

Glutenvrije brownies met amandelen

Glutenvrije brownies met amandelen

Heel vaak krijg ik de vraag te horen ‘En wat mag jij dan eigenlijk wel eten?‘ Tot vervelends toe … maar ik begrijp de vraag volkomen! Het lijkt/is niet evident om te koken voor mensen met een intolerantie (laat staan diverse intoleranties!). Toch verbaas ik keer op keer door het simpele antwoord: eigenlijk kan ik best alles eten, zolang de juiste ingrediënten maar worden gebruikt.

En dat is buitenshuis niet zo evident. Maar in de veiligheid van je eigen keuken kan je behoorlijk wat lekkernijen op tafel toveren, die gluten- en lactosevrij zijn. Gaandeweg heb ik er plezier in gevonden om mensen te laten proeven van mijn gerechtjes om hen te bewijzen dat je het verschil niet proeft. Daarom deel ik met veel plezier mijn receptje voor lactosevrije en glutenvrije brownies met amandelen.

Zin in zoet? Bekijk zeker ook eens de receptjes voor een cheesecake met pastinaak en bosvruchtencoulis of een cheesecake op basis van Alpro Go On Natuur.

RECEPT: Glutenvrije brownies met amandelen

Wat heb je allemaal nodig?

Ingrediënten:

  • 250 gram medjoul dadels
  • 150 gram amandelmeel
  • 100 gram walnoten
  • 75 gram rauw cacaopoeder
  • 2 grote appels (± 300 gram) of 250 ml (ongezoete) appelmoes
  • 1 eetlepel glutenvrij bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel vanille extract

Topping:

  • 150 gram lactosevrije pure chocolade
  • amandelschilfers

Benodigdheden:

  • oven
  • vierkante bakvorm
  • kom
  • klein steelpannetje
  • staafmixer

Hoe ga je aan de slag?

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C en plaats de medjoul dadels voor ruim 15 min in een kommetje met warm water. Zo worden de dadels lekker smeuïg en zijn ze makkelijk te bereiden.

Stap 2

Plaats het steelplannetje op een middelhoog vuur en schil de appels. Snij ze daarna in stukjes en voeg ze, samen met een klontje (plantaardige) boter, toe aan het steelpannetje. Laat al sudderend zacht worden, tot appelmoes. Voeg aan de appelmoes de zachte dadels toe en mix goed dooreen met een staafmixer (of blender).

Tijdsbesparende tip: gebruik appelmoes uit een bokaal!

Stap 3

Voeg daarnaast ook het glutenvrije bakpoeder, amandelmeel, cacao, eieren en vanille extract toe. Meng goed door elkaar. Hak tot slot ook de walnoten fijn en voeg toe aan het mengsel.

Stap 4

Vul de ovenschaal met het mengsel. En bak gedurende 45 minuten op 180°C (dek na 25 minuten af met aluminium papier). En nu is het even wachten geblazen! Indien je dit wenst kan je ook een lekkere topping maken. Smelt (lactosevrije) chocolade au bain-marie en giet uit over de afgekoelde brownies. Werk tenslotte af met amandelschilfers!