Wat zijn de 5 belangrijkste soorten motortuning?

Motortuning is in feite de aanpassing of wijziging van een motorregeleenheid om het vermogen, de efficiëntie of de levensduur van die specifieke motor te verhogen en om een optimaal brandstofverbruik te behalen.

Veel mensen zijn zich ervan bewust dat de motor vermogen produceert met brandstof, en dat het vermogen van het voertuig kan worden verbeterd door bepaalde onderdelen van de motor af te stemmen. Het afstemmen van een motor omvat daarom het optimaliseren of aanpassen van een motor om zijn vermogen te maximaliseren en / of om zijn vermogen / koppel te verbeteren. Om een motor op de juiste manier af te stemmen, moet men op zijn minst enige basiskennis hebben van voertuigen of motoren en hun werkende onderdelen.

Motoren kunnen worden onderverdeeld in vier verschillende categorieën:

De eerste categorie, RC-motoren, worden het meest gewijzigd en getuned. RC-motoren zijn meestal de belangrijkste krachtbron van de auto, en de afstemming heeft voornamelijk betrekking op het ontstekingstijdstip. Het ontstekingstijdstip kan de manier waarop de motor loopt en dus het uiterlijk en het geluid aanzienlijk veranderen. De belangrijkste reden voor dit type afstemming is om een snellere reactie van de motor te krijgen. Als het ontstekingstijdstip bijvoorbeeld te slecht is, kan de motor gemakkelijk terugslaan (of averechts werken) bij het starten of aflopen van een koude motor, waardoor het brandstofverbruik aanzienlijk wordt beïnvloed. Het kan ook grote invloed hebben op het motortoerental en de gasrespons.

De tweede categorie van motor tuning is Tuning of Problemen met tuning. In deze categorie is het doel van de melodie om de prestaties van het voertuig te verbeteren zonder enige grote wijziging van de motorhardware, zoals het vervangen van de starter of dynamo. Afstemmen omvat het afstemmen van de onschatbare kamer, het stationaire toerental, het schakelpunt van de versnelling, afstellingen van de inlaatluchtregelklep, brandstoftoevoer, enz. Soms omvat deze categorie van deuntjes het volledig vervangen van de starter of dynamo of zelfs het in één keer vervangen van de hele motor. Dit type afstemming kan over het algemeen worden uitgevoerd op lichte motoren zonder veel risico op schade aan de motor als deze niet correct wordt uitgevoerd.

De derde categorie is Flashy-aanpassingen. Dit zijn wijzigingen die over het algemeen aan het uiterlijk van een auto worden aangebracht, zoals het veranderen van de kleur of de bougies, maar omvatten geen substantiële mechanische wijzigingen. Veelvoorkomende voorbeelden van dit soort aanpassingen zijn onder meer kleurveranderingen in het wiel, verchromen, enz. Over het algemeen leveren deze wijzigingen echter onbevredigende resultaten op en zijn ze niet de moeite waard om na te streven, tenzij er echt voordeel te behalen valt. In veel gevallen zijn flitsende wijzigingen het resultaat van pogingen om beroemde automodellen na te bootsen, die in werkelijkheid vaak onpraktisch en onrealistisch zijn.

De laatste hoofdcategorie van motortuning is Performance-tuning.

Dit type afstemming verwijst naar eventuele wijzigingen die uw auto praktischer, sneller, duurzamer, responsiever maken, enz. Prestatieafstemming omvat meestal uitgebreide aanpassingen aan de belangrijkste componenten van een voertuig, zoals het chassis, de motor, enz. Veel auto’s kunnen echter veel sneller worden gemaakt door eenvoudige aanpassingen toe te passen die voornamelijk betrekking hebben op het krijgen van betere banden, sterkere onderdelen, enz. Enkele van deze veelvoorkomende prestatieaanpassingen zijn onder meer bredere carrosserieprofielen, stijvere ophangingen, sterkere motoren, enz.

Klik hier voor meer informatie https://www.chipperformance.nl/